Omdat voeten vroeger meestal maar 1 keer per week gewassen werden, kregen schimmels de kans om goed te gedijen in broeierige, vochtige en onhygiënische sokken en schoenen. Tegenwoordig treffen we de schimmels veelvuldig aan, juist door een te ver doorgevoerde hygiëne.
Veel mensen begrijpen niet hoe ze aan een schimmelinfectie komen, terwijl zij hun voeten toch zo goed wassen.
Hoe kan dat toch?
Onze huid heeft een natuurlijke zure beschermlaag, de zuurgraad, de zgn. Ph-waarde. De Ph-waarde van 5.5-7 wordt als neutraal bestempeld. Hoe lager het getal, hoe zuurder het product en hoe hoger het getal, hoe minder zuur of alkalischer het product. Een intacte huid met een Ph-waarde van 5.5 beschermt ons tegen micro-organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën.
Wij wassen met zeep (vaak alkalisch) vaak onze natuurlijke beschermlaag kapot. Daarom is het advies om nooit je voeten met zeep te wassen. Ook bij zweetvoeten alleen afspoelen met water.
Maar wat te doen als iemand toch een schimmelinfectie heeft opgelopen? Symptomen: jeukende huid, losse velletjes, bruinrode puntjes, soms gevuld met vocht op de huid vertoont rode vlekken met daarom heen witte, droge randjes.
Niet te verwarren met droge voeten. Goed in de gaten houden, want een huidinfectie kan nagelinfecties ten gevolge hebben. Nagelinfecties zijn over het algemeen het gevolg van huidinfecties.
De nagel verkleurt in sommige gevallen zelfs groen. In dat geval heeft er zich een hardnekkige bacterie genesteld in de aangetaste nagel. In dit geval is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.
Wat u zelf kunt doen is dus uw voeten niet te wassen met zeep en uw voeten en handen goed naspoelen met lauw water. Ook altijd de voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen, en eventueel behandelen met schimmeldodende zalven.
Ook dienen de sokken en schoenen ook ingespoten te worden met schimmeldodende spray om de schimmels, die hier in zitten te bestrijden.